Ce sistem de invatamant preferati?

miercuri, 9 martie 2011

Reguli si Pedepse partea I

     Pentru buna functionare a oricarei institutii s-au introdus reguli. In momentul in care aceste reguli nu sunt respectate bineinteles ca apar si pedepsele. Nici de la aceasta regula nu face exceptie scoala. Ca sa aflam care sunt regulile care trebuie respectate in scoala, care sunt indatoririle elevului, dar si ale invatatorului sau profesorului, dar si care sunt pedepsele care se aplica in momentul in care aceste reguli nu sunt respctate, este de ajuns sa rasfoim regulamentele de functionare ale scolilor si regulamentele interne ale unor scoli.
     Bineinteles ca odata cu trecea timpului regulile au devenit din ce in ce mai stricte, iar incalcarea lor atragea dupa sine pedepse din ce in ce mai grele si mai aspre.
     Discipline scolarilor.
Art. 233.-Scolarii sunt supusi discipline! scolare atat in cuprinsul scolii cat si in afara ei, in tot timpul cat ii apartin.
Orice abatere de la regulile discipline scolare, atat in scoala cat si in afara, se pedepseste conform acestui regulament.
Art. 234.-Scolarii datoresc respect si ascultare directorului si profesorilor lor, personalului administrativ si de supraveghere, atat in scoala, cat si in afara de scoala. Orice necuviinta catre acestia si orice nesupunere la indatoririle scolare, fie ca ar fi comisa in scoala, fie in afara de ea, va fi pedepsita cu severitate.
Fata de camarazii lor din orice clasa, scolarii trebuie sa aiba o purtare blanda, cuviincioasa si colegiala. Batjocura si insulta adresata camarazilor, este infractiune de la datoria bunului camarad. Nimanui nu-i este permis a face din nalionalitatea, religia, starea sociala sau familiala a unui camarad, prilej de batjocura si insulta.
Aceeasi atitudine trebuie sa o aiba elevii si fata de oricine din cuprinsul scolii, ori in afara de ea.
Art.235.-Se vor pedepsi cu deosebita severitate toate abaterile care au la baza minciuna, frauda sau incercarea de a insela, sub orice forma ar fi.
Art.236.-Scolarii, a caror purtare ar fi o cauza de scandal sau de perversiune pentru camarazii lor, vor fi eliminati. Dupa gravitatea cazului, pedeapsa va putea merge pana la eliminarea din toate scolile.
Art.237.-Scolarii bolnavi de boli contagioase nu vor fi admisi la lectii pana la vindecare. De asemenea cei cu boli contagioase in familie. In toate aceste cazuri, hotararea se ia dupa avizul scolii, in lipsa, a unui medic oficial.
Art.238.-Scolarii sunt datori sa vina regulat la scoala la orele prevazute de regulament si orarul scolii, precum si la toate chemarile directorului si profesorului diriginte; ei trebuie sa urmeze regulat toate lectiile si lucrarile clasei lor, nefiindu-le permis sa se sustraga de la vreuna.
Intarzierile nemotivate se vor avea in vedere la nota de purtare; daca ele se repeta des, elevul va fi pedepsit.
Art.239.-Scolarii sunt datori sa-si pastreze curate si in buna stare cartile, caietele si rechizitele lor; le este absolut interzis a introduce in scoala carti straine de materiile de invatamant, precum si ziare de orice natura.
Art.240.-Sunt opriti scolarii a face, atat intre ei, cat si cu strainii, schimbari, vanzari sau cumparaturi de carti sau alte obiecte ale lor, fara voia parintilor. Contravenientii vor fi pedepsiti, iar obiectele se vor confisca. "
Art.241.-Este oprit scolarilor a zgaria, taia, strica ori a murdari localul si mobilierul scolii. Cei culpabili vor fi obligati sa plateasca stricaciunea si vor fi pedepsiti. Daca vinovatul nu se cunoaste, clasa intreaga va recunoaste stricaciunile facute intransa.
Profesorul diriginte va face inspectiuni cat de dese pentru a reprima la timp greselile facute de felul acesta.
Art. 242.- Fumatul este cu desavarsire interzis, atat in cuprinsul scolii cat si in afara de scoala. El se va pedepsi cu severitate, ca o dovada de lipsa de disciplina.
Art. 243.- Toti scolarii sunt datori sa poarte uniforma scolara, dupa modelul dat de Minister, precum si un numar de ordine, cusut pe maneca tunicii si a mantalei. Uniforma se va purta in tot locul si timpul: pe strada, la teatru, chiar si in timpul vacantelor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu